Kuhn & Co. és Kuhn & Komor cég

Yokohamában, Kobéban és Távol-Keleten 1869-1929? között működő magyar vállalkozások.

Kuhn and Komor üzlete Yokohamában1869-ben, amikor a monarchia hajója befut Jokohamába egy magyar család megalapítja a Kuhn & Co. ajándéktárgy és műkereskedő céget. A fő utcában boltot nyitnak és vállalkozásuk nagyon sikeres lesz.  1888-ban társult be hozzájuk az ugyancsak magyar Komor Szigfrid, s 1895-ben már közösen indították el a Kuhn & Komor műkereskedő céget, melynek tulajdonosai ekkor Kuhn Artúr és Komor Szigfrid voltak. A cég egyik divatos és jól jövedelmező üzlete Jokohamában a Mizumacsi Úton (Water street) található régiségbolt volt, melynek enteriőrjét az 1890-es évek második felében örökítették meg a fotográfián. A japán tárgyak magyar gyűjtői közül többen is vásároltak náluk. A Hopp Ferenc jokohamai műtárgyvásárlásait dokumentáló számlákon a K & K műkereskedésben 1903-ban és 1914-ben beszerzett lakktárgyak adatai is megörökítésre kerültek.

Az üzleti ötlet kitűnő volt, mert a Távol-Keletre érkező külföldiek olyan üzleteket kerestek, ahol nem voltak nyelvi problémáik, sőt ízlésüknek és igényeiknek megfelelő tárgyakat rendelhettek illetve gyártathattak.  1897-ben Kobéban további régiség és műtárgy üzletet nyitottak. Bútor, porcelán, ezüst tárgy, könyv, képeslap, emléktárgy gyártatásában és értékesítésében Jokohama egyik legrangosabb üzletét vitték, és külföldre,mindenfelé  többek között Budapestre is szállítottak.

Kuhn and Komor márkajelekVálasztékuk különösen ezüstműves tárgyak terén volt kiemelkedően színvonalas és gazdag, termékeik máig megtalálhatók különböző aukciókon. Majd Hongkongban is nyitottak üzletet. Képünkön a yokohamai curio üzlet áruval gazdagon megrakott eladótere látható. A kor legjobb japán és kínai műtárgy és iparművészeti szakértői között tartották számon őket. Itt látható a Japánban és Kínában használt márkajelük. 


A Komor család, bal oldal Komor Izidor és jobb oldalon fia Paul áll.Komor Izidor fia, a Budapesten született Paul Komor, aki 1938-41 között Sanghai-ban tiszteletbeli magyar konzulként működött. Az iraki, de brit állampolgárságú Sir Victor Sassoon kérésére elvállalta egy emigránsokat segítő bizottság megalakítását. 1938. augusztus 7-én Eduard Kann-nal, Aladair Kelennel, Michael Speelman-nal együtt megalapították a Kínai Európai Emigránsok Nemzetközi Bizottságát, amit ma gyakran Komor Bizottságnak neveznek. A Bizottság a náci Németországból érkező mintegy 18 ezer zsidó menekültet segített. Képünkön a Komor család látható, bal oldalt a Kuhn and Komor curio shop alapítók testvére Izodor, jobb oldalt fia Paul áll. (Fotó: Photo Archives)  

Forrás: