2009 a Diplomáciai Emlékév

  

Idén ünnepeljük a 140. és 50. évfordulóját a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 
Kapcsolataink szaggatott krónikája: 1869-1914, 1921-45 és 1959-

1868 októberében Trieszt kikötőjéből a monarchia két korvett típusú hajója – a Duna és a Friedrich főherceg – báró Anton Petz admirális parancsnoksága alatt kifutott és úti céljuk a nemrégiben megnyitott szuezi csatornán áthajózva Yokohama, Japán volt. Kitüntető fogadtatásban részesültek és 1869. október 18-án Japánnal véglegesítették a barátsági, kereskedelemi és hajózási egyezmény szövegét, mely Ferenc József és Meiji császár aláírásával XXIX. számú törvényként 1871. december 1-én lépett hatályba. 

Japán az I. világháborúba 1914 augusztusában - a németeknek adott hadüzenettel - az antant hatalmak oldalán lépett be és a kibontakozó kapcsolataink megszakadnak. A Magyar Királyság 1921-ben diplomáciai kapcsolatot létesített Japánnal, kezdetben a tokiói spanyol később a holland követség intézte a magyar ügyeket. Kapcsolataink saját követségi szintre csak 1938-ban emelkedtek. A második világháború ismét kapcsolataink megszakadását hozta. 

Japánnal a diplomáciai kapcsolatokat 1959. augusztus 29-én újítottuk fel, majd 1964-ben emeltük nagyköveti szintre. Japánban hazánkat két városban - Hamamatsu-ban és Oszakában - képviseli tiszteletbeli főkonzul. Élő egyezmények: Kereskedelmi és hajózási egyezmény (1975), műszaki-tudományos megállapodás (1979), egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről (1980), légügyi egyezmény (1994), jegyzékváltás a teljes körű vízummentességéről (1997).

Az magyar-japán diplomáciai emlékévvel foglalkozó honlapok (programokkal!):

Japán való diplomáciai kapcsolatatok felvételéről 2009-ben ünnepelnek még az osztrákok, a bulgárok és a románok is. Az emlékév eseményeiről tájékozódhat az alábbi honlapokon is :

A magyar és a japán miniszterelnök újévi üzenetváltása a Jubileumi Év alkalmából itt olvasható

A diplomáciai jubileum méltó megünnepléséhez az Academia Humana Alapítvány pályázatot írt ki a második Világháború előtti időkben a magyar-japán kapcsolatoképítésén munkálkodó személyek kutatására és publikáció közzétételére. A Felhívás és Pályázat ezen a linken érhető el.