Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter japán útja

November 5-7 között  másfél napos hivatalos látogatást tett a külgazdasági és külügyi tárcát vezető miniszterünk Tokióban. A delegációhoz csatlakozott Ésik Róbert, a HIPA elnöke. A JETRO rendezésében "Invest in Hungary" beruházás-ösztönzési szeminárium volt a kiutazás záróeseménye.

Találkozott Kisida Fumio külügyminiszterrel, akivel a geopolitikai és kétoldalú kérdéseket tekintettek át. Szóba került az ukrajnai konfliktus, amellyel kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy gyorsan és tárgyalásos úton kell megoldást találni. Japán számára Közép-Európa felértékelődik, tekintettel arra, hogy a visegrádi négyek együttműködése Japánnal kifejezetten eredményes – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Kijelentette, hogy

"Japán már a legnagyobb ázsiai zöldmezős beruházó Magyarországon: 149 japán vállalat összesen 25 ezer munkahelyet tart fenn, 3,5 milliárd dollárnyi befektetéssel rendelkezik, és a német vállalatok után már a japán vállalatok beruházásai a legjelentősebbek az autóipar területén."

A külgazdasági és külügyminiszter látogatásának elsődleges célja a japán-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése és a japán cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése volt. Szijjártó Péter másfél napos tokiói tartózkodásának keretében tárgyalt még Nisikava Kója mezőgazdasági miniszterrel, továbbá megbeszéléseket folytatott több,  Magyarországon befektető japán vállalat vezetőjével. Szorgalmazta befektetéseik növelését, további munkahelyek teremtését.

A hivatalos program kiemelkedő eseménye annak a kétoldalú együttműködési megállapodásnak az aláírása volt, amelyet a HIPA és a nemzetközi viszonylatban igen tőkeerős ügyfélkörrel rendelkező Mizuho Bank kötött egymással 2014. november 6-án. Ésik Róbert és Nobuhide Hayashi, a Mizuho elnök-vezérigazgatója írta alá a megállapodást.

November 7-én, az "Invest in Hungary" JETRO szemináriumon több száz japán üzletember, illetve potenciális befektető vett részt. Ésik Róbert előadásában a magyar beruházási környezet sajátosságait ismertette. A japán-magyar gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket bemutató rendezvényen jelen volt a Bridgestone, a Furukawa Electric és a Suzuki.

Az eseményről bővebben: