Japán kiemelten fontos stratégiai partner

Martonyi János külügyminiszter augusztus 23-án Budapesten tárgyalt japán kollégájával, Kisida Fumióval. Aláírták a két ország közötti Szociális Biztonsági Egyezményt. 

Kisida Fumio külügyminiszter megjegyezte, hogy a most aláírt egyezmény nagyon fontos a magyar és a japán vállalatok szempontjából. Közösen reményüket fejezték ki, hogy a megállapodás ösztönzi a japán cégek további magyarországi befektetéseit. Hozzájárul a két ország régóta tartó gazdasági kapcsolatainak fejlődéséhez.

Martonyi János kijelentette, hogy Japán "kiemelt stratégiai szövetségesünk", amellyel hazánknak közös értékei vannak, a két nép közötti rokonszenv pedig hagyományos. A kétoldalú gazdasági együttműködés folyamatosan bővül, hamarosan a négymilliárd eurót is meghaladhatják a magyarországi japán befektetések. A tárgyalások során kiemelten foglalkoztak a nukleáris és energiaipari együttműködéssel, megnevezve a tárolási kapacitás bővítését vagy a klímabarát tisztaszén-technológia alkalmazását.

Szóba jött az ázsiai országba irányuló magyar mezőgazdasági kivitel növelése érdekében teendő esetleges egyeztetett közös lépések megtétele is. A magyar külügyminiszter megemlítette: "szerencsés, hogy Japán nemcsak hazánkat, hanem egész Közép-Európát és a Nyugat-Balkánt is kiemelt befektetési célpontként kezeli, hiszen Tokió mellett ez Budapest érdeke is".  

Elhangzott, hogy Magyarország ösztöndíjakkal is segíteni akarja a nálunk felsőoktatásban tanulni akaró japán fiatalok számának növekedését.

A japán külügyminiszter programja befejeztével Ukrajnába utazott, ahol a csernobili katasztrófa következményeiről és szakembereik együttműködéséről is fognak tárgyalni.

Riport a sajtótájékoztatóról. 
Forrás: Kormányportál

A magyar és ukrán látogatás programja
Forrás: Japán Külügyminisztérium