Japán és V4 csúcstalálkozó

Abe Sindzó japán miniszterelnök és a V4 kormányfők első csúcstalálkozóján megegyezés történt, hogy a visegrádi országok és Japán erősíti kapcsolatait a jövőben.

Kiemelten foglalkoztak a biztonságpolitikával, melyről még lehetőleg idén szemináriumot terveznek tartani. Japán szorgalmazta a nukleáris technológiai és energetikai együttműködést. A visegrádi államok elnökségét most nekünk átadó lengyelek miniszterelnöke, Donal Tusk kiemelte a V4-ek jelentőségét, amit Abe Sindzó varsói látogatása is igazol. Jelezte, hogy a V4 támogatja az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezmény aláírását.

Abe Sindzó befektetési és üzleti környezetének javítására kérte a V4 vezetőit. Kiemelte, hogy, a régióban eddig közel 120 ezer munkahelyet teremtő japán cégek további beruházásokban érdekeltek. Bejelentette a sajtótájékoztatón, hogy 2014 a V4-országok és Japán közötti csereév lesz.

Orbán Viktor külön is tárgyalt japán kollégájával, és megerősítésre került, hogy az év második felében Japánba fog látogatni. Kijelentette, hogy "figyeljük a japán gazdaság megújítása érdekében tett, időnként forradalminak tűnő kezdeményezéseket, és nagy reményeket fűzünk a japán gazdaság sikereihez mi, magyarok is". Szándékukban áll, hogy a két ország befektetési hatóságai a tokiói látogatás során majd megállapodást kötnek. Tervezik a külügyminiszteri találkozók rendszeresebbé tételét is a jövőben. A tengerészeti rend területén a nemzetközi jog eszközeivel közösen is küzdeni fognak. Abe Sindzó végül őszinte elismerését fejezte ki Magyarországnak azért a "fantasztikus összefogásért", amellyel sikeresen megküzdött a rekordot döntő dunai árvízzel.

Az utazás végeztével a Japánban kiadott közleményben olvasható, hogy „Japán felismerte, hogy a V4 dinamikusan növekvő régió, mely attraktív lehetőségeket ajánl a japán cégek számára.” Továbbá a „V4 országok szintén elismerik a befektető japán cégek munkahelyteremtő erejét.” Érdemes még megemlíteni, hogy „Kína befolyása szintén erősödik Kelet-Európában, mellyel kapcsolatban a tárgyaló felek kijelentették az univerzális értékek tiszteletét és a törvényesség, valamint a piacgazdaság fontosságát.”

Talán itt is érdemes megjegyezni, hogy kínai és közép- és kelet-európai vezetők július 2. és 4. között találkoznak a nyugat-kínai Chongqing városban, melyen jelen lesz a magyar, a macedón és a román miniszterelnök, valamint további 16 ország képviselteti magát alacsonyabb szinten.