A nagy Tohoku földrengés

Ma egy éve sújtotta Japán észak-keleti régióját a Richter 9-es pusztító erejű földrengés és cunami.

2011. március 11-én japán idő szerint 14:46 perckor egész Japán megrázkódott és Észak-Kelet Japán soha nem látott időket élt át. A rengés középpontja a Csendes óceánban volt az Oshika félszigettől 70 kilométeres távolságban. A horribilis erejű földrengés közel öt percen át tartott és 5-6 egymást követő cunami hullámhegyet generált. Ilyen erejű földrengést Japánban eddig még nem regisztráltak és a Földön az eddig előfordultak közül az ötödik legerősebb földrengés volt.

Japán Honshu szigetének a földrengés sújtotta oldalán nagyon sok v alakú öböl található, szinte mindegyik mélyén egy településsel. A cunami fél órán belül elérte a partokat és a bezúduló nagy energiájú víztömeg Miyako városban 40,5 méter magas vízfalat generált. A világ visszafojtott lélegzettel követe a TV riportokat. Több mint 16 ezren haltak meg, további 4900 személyt nem találnak, a sérültek száma a hatezret megközelítette. 112 ezer épületet rombolt le a földrengés és a cunami. Részben megsemmisült épületek száma 120 ezer felett van, s félmillió épület részben megsérült. Legtöbb kár Miyagi, Iwate és Fukushima  prefektúrában volt. Az épületkárok mellett igen jelentős pusztítás volt tapasztalható az út- és vasúthálózatban illetve a kikötőkben. Az első napokban szinte megbénult a régió közlekedése.

A helyieknek és a mentőalakulatoknak folyamatos utórezgésekkel, sokszor Richter 7-es kategóriába tartozó kellett megküzdeniük. A japánok megsegítésére a világ összefogott és országok, világszervezetek mellett a civilszervezetek és egyének anyagiakkal, anyagokkal és eszközökkel azonnal segítették a kárt szenvedetteket. 

A legnagyobb kockázatot a Fukushima No. 1 atomerőmű négy blokkjának robbánása, ebből háromnak a leolvadása jelentette, melynek következtében jelentős mennyiségű rádióaktív anyag folyamatos kiszökése lépett fel. Kétaszázezer embert kellett evakuálni és a reaktor környezetét 30 km-es körzetben ki kellett üríteni. 

A japánok megsegítésére a világ összefogott és országok, világszervezetk mellett a civilszervezetek és egyének anyagiakkal, anyagokkal és eszközökkel azonnal segítették a kárt szenvedetteket.