Második Országos Középiskolai Japán Ország-ismereti Vetélkedő 2009

A 2009-es versenyre 58 középiskolából 61 csapat (19 budapesti és 42 vidéki) regisztráltatta magát.

2. Országos Japán-ismereti Középiskolás Verseny

Magyarország és Japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulója és a második világháborúban megszakadt diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából rendeztük meg második országos középiskolai vetélkedõnket. A középiskolás Japán ország-ismereti vetélkedõt a Szili Katalin házelnök asszony által vezetett Diplomáciai Emlékbizottság és a Japán Nagykövetség is felvette jubileumi év hivatalos programjába.

A Magyar-Japán Gazdasági Klub (MJGK) 2005-ben Siófokon a Kodolányi Fõiskolával közösen rendezte meg az elsõ Japán ország-ismereti versenyt 132 iskolai csapat jelentkezésével. A vetélkedõ résztvevõi a kiírás szerint 3 fõs magyar középiskolás csapatok, akiket egy felkészítõ tanár segít. Annak ellenére, hogy 2005-ben szerintünk nehéz kérdéseket találtunk ki komoly gondot jelentett, hogy majdnem mindenki tudta a helyes választ és nagyon nehéz volt különbséget tenni a csapatok között. A jubileumi versenyt ezért háromfordulósra terveztük. A sok nehéz kérdést tartalmazó elsõ két internetes fordulóban minden segédeszköz használható volt, a harmadik fordulót, a döntõt a hat legjobb csapat élõben vívta meg a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kultúrtermében. A 2009-es versenyre 58 középiskolából 61 csapat (19 budapesti és 42 vidéki) regisztráltatta magát.

A versenyzők

A kérdések témáját a sok aktualitás adta, melyek átfogták a Japán ország-ismeretet és a magyar-japán diplomácia történeti, oktatási, földrajzi, gazdasági, társadalmi és kulturális ügyeinket. Mivel Japán és Magyarország egyaránt fürdõnagyhatalom, ezért kiemelt témaként a magyar és japán fürdõkultúra és az ehhez kapcsolódó geológiai-hidrológiai és mûvelõdéstörténeti kérdések szerepeltek. Célunk volt, hogy a vetélkedõ során buzdítsuk a középiskolás fiatalokat lexikális ismereteik bõvítésébe és mélyítésére, rövid esszék írására valamint bekapcsoljuk õket országaink kapcsolatainak kutatásába játékos és kreatív módon.

Vendégek Japánból

A vetélkedõt Szili Katalin kíséretében meglátogatta Kono Yohei elnök úr és az általa vezetett jubileumi delegáció több tagja köztük a magyar ügyek egyik legfõbb támogatója Yonekura Hiromasa úr a Sumitomo Chemical elnöke és felesége. Házigazdaként Gõgös Zoltán FVM államtitkár úr fogadta a delegációt. Kono JMBT elnök úr rövid beszédben köszöntötte a versenyzõket. Nagy elismeréssel szólt a két ország kapcsolatainak fejlõdésérõl és abban bízva kívánt jó versengést, hogy a versenyzõk Japán iránti érdeklõdésüket megtartják, és baráti támogatói lesznek közös ügyeinknek.

Kono Yohei elnök úr beszéde

Májusban és szeptemberben megrendezett két internetes forduló lezárása után, a legjobb hat csapat (a békéscsabai Arita, a négy budapesti: Dong Bang Shin Gi, Gravitation, KENdama, és Yamamba, a szombathelyi Mennydörgõ vattacukrok) versenyzett az ötfõs nemzetközi zsûri elõtt. 

A zsűri

A zsûri elnöke és a feladat összeállító bizottság vezetõje Dr. Hidasi Judit professzor asszony a BGF Külkereskedelmi Karának dékánja, tagjai: Ajima Noburu, Kiss Sándor, Kovacsics Imre és Flamm Benedek László voltak. A verseny lebonyolítását Vizi István az SPA Hungary Holding Zrt. oktatási és minõségbiztosítási igazgatója végezte. 

I. díj

A háromórás verseny gyõztese a szombathelyi NYME Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata Hollósi Katalin, Hamza Emese és Kun János. Felkészítõ tanáruk Dobre Norbert. Díjuk egyhetes japán körutazás 2010 tavaszán.

Második díj Második díj háromnapos magyarországi fürdõszálloda beutalót a budapesti Babits Mihály Gimnázium Yamamba csapata nyerte.

Harmadik Díj

Harmadik díjas a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium Arita csapata értékes könyvajándékot kapott.

Minden további résztvevõ és felkészítõ tanár könyvjutalmat kapott. Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek és minden csapatnak köszönjük a részvételét!

A díjakhoz az anyagi támogatást

a Magyar-Japán Gazdasági Klub és tagjai valamint az Academia Humana Alapítvány biztosította.

A november 17-i nap azonban a versennyel még nem ért véget, mert este került sor a diplomáciai emlékév legnagyobb eseményére, az Erzsébet- híd díszkivilágítására. Köszönjük a JMBT-nek és a japán civileknek az adományát és kezdeményezését! A híd finom fény köntöse azóta díszíti fõvárosunkat.

Erzsébet híd új fényköntösben

Nézze meg klubunk 2009. évi tevékenységéről összeállított diasorozatunkat, amit itt érhetnek el: