Nikkei veszi meg a Financial Times-t

A tulajdonos Pearson csoport közölte, hogy 844 millió font készpénzért eladja a neves brit gazdasági lapot.

Az Axel Sprigerrel elhúzódó tárgyalások után végül a Nikkei, Ázsia legnagyobb független gazdasági médiacsoportja veszi meg a Financial Times napilapot és a ráépített szolgáltatásokat. Felsorolva az üzlet kiterjed: az FT.com, a How to Spend It, az FT Labs, az FTChinese, valamint a Confidentials és Financial Publishing megszerzésére. A Nikkei médiacsoport ugyanakkor nem veszi át a Financial Times csoport 50 százalékos tulajdonrészét a The Economist magazinban.

A Pearson csoportot 171 éve alapították Angliában. Székhelye: a Temzére néző szecessziós Shell Mex épületben található. Az 1888-ban alapított  Financial Times-ot 1957-ben vásárolták fel. Az FT, mint újság ügyesen alkalmazkodott az állandóan változó piaci igényekhez. Olvasótábora hűséges. Tavaly 10 százalékkal növelte nyomtatott és online előfizetőinek számát. A 720 ezer előfizetőjének 70 százaléka a web-es hozzáférésért fizet.

A Nikkei cég gyökerei 1876-ig mennek vissza. Az alapító a Mitsui & Company volt, mely megindította Japán első gazdasági napilapját a Chugai Bukka Shimpo-t, a heti árjegyzési bulletint. Több egyesülésen és névváltozáson átment újságot 1946-ban nevezték el Nihon Keizai Shimbun-nak. A Nikkei 225 tőzsde indexet 1950 óta számítják. A kiterjedt médiacsoport főbb sajtótermékei:

  • Nihon Keizai Shimbun Japán vezető gazdasági napilapja
  • Nikkei Veritas pénzügyi hetilap
  • Nikkei Business Daily ipari napilap
  • Nikkei Marketing Journal
  • Nikkei Asian Review
  • Nikkei Weekly Japánban megjelenő angol nyelvű hetilap

Klubunk a Nikkei fizetett szolgáltatását használja egyik hírforrásaként.

További részletek magyarul: a ma.hu-n

Riport: John Fallon discusses sale of Financial Times | FT Business

Forrás: Pearson és Nikkei