Ötödik japán stratégiai partner az Ibiden

A kormány és az Ibiden Hungary Kft. tegnap stratégiai együttműködési megállapodást kötött. 

 

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Asano Yasuhiro, az Ibiden Hungary Kft. elnöke írta alá a megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Az Ibident 1912-ben alapították. Mára az elektronikai ipar mellett építési és környezetvédelmi anyagok gyártói is. Az Ibiden Hungary termékei: dízel részecskeszűrő (Diesel Particulate Filter, DPF), tartó- és tömítőanyagok. A DPF kiszűri a motor által kibocsátott, a környezetre káros szemcsék több mint 99 százalékát. Ez a cúcs-termék az egész világon igen keresett. A szűrőket az Európai Unió autógyárai vásárolják, de szállítanak Európán kívüli vevőknek is Magyarországból. A gyár vezértermékének európai piaci részesedése meghaladja az 50 százalékot. Az Ibiden Hungary Kft. 2013/14-es pénzügyi évben 74,6 milliárd forint nettó árbevételt realizált. 

A Dunavarsányban 2004 óta működő japán cég 4 gyártócsarnokot, valamint egy kutatás-fejlesztési központot üzemeltet. 2200 embernek ad munkát. 2005-ben az  Év zöldmezős beruházása díjjal tüntették ki az IBIDEN Hungary Kft-t.

A 2015. április 7-én aláírt dokumentum a kormány 57., japán céggel 5. stratégiai partnerségi megállapodása.

Forrás: