MJGK története

A Magyar-Japán Gazdasági Klubot (MJGK) 1971-ben alapították, abból a célból, hogy információval, rendezvényekkel és kapcsolatteremtéssel segítse azokat a vállalatokat és egyéneket, akik a két ország közötti gazdasági együttműködésben illetve annak javításában érdekeltek. A Magyar-Japán Gazdasági Klub politikamentes szervezet

Japánbeli partnerszervezete a Japán-Magyar Gazdasági Klub (JMGK) volt, mely sajnos 35 évi sikeres együttműködés után döntött a klub megszüntetéséről és 2006. március 31-ével felszámolta önmagát. 

Klubunk 1991-ig a Magyar Kereskedelmi Kamara keretében működött, ezt követően az MJGK az egyesülésről szóló 1989. évi II. törvény alapján működő önálló, jogi személyiségű non profit társadalmi szervezetté alakult át. Tevékenységi köre a magyar-japán nemzetközi gazdasági kapcsolatok terén a gazdasági, a befektetési folyamatok, a kétoldalú kereskedelem alakulásának figyelése, a felmerülő problémák megvitatása és esetenként érdekvédelmi, érdekképviseleti és érdekegyeztetési feladatok ellátása és rendezvények szervezése, valamint a magyar-japán befektetési és kereskedelmi kapcsolatokkal összefüggő információ gyűjtése, és megismertetése történeti áttekintésben. Odafigyelünk a japán nyelv tanításának hazai helyzetére, és segítjük a japán kultúra megismertetését és terjesztését a magyar középiskolákban. Kapcsolatot ápolunk a Keidanren (Japán Gyáriparosok Szövetsége) és több vidéki kereskedelmi szövetség munkatársaival, segítjük magyarországi programjaikat. 

Tagjaink száma változó, a kilencvenes évek elején - japán gazdasági kapcsolatok iránti megugrott érdeklődésnek köszönhetően - több mint 40 tagja volt a klubnak. Jelenleg 12 aktív tagunk van. Legfontosabb funkciónk a japán-magyar gazdasági kapcsolatok elősegítése információval és rendezvényekkel. A klub tevékenysége ma is fontos eleme a magyar-japán gazdasági relációnak és gazdasági oldalon a párbeszéd fenntartásának. 

Tagjaink részére, saját gyűjtésből egy adatbázist működtetünk, melyben több mint száz hazai japán érdekeltséget tartunk nyilván. Az MJGK honlapja a nagyközönség örömére több mint 12 éve működik. Egy évben átlagosan három olyan rendezvényt tartunk, melyen vendégeket is szívesen látunk, ezen kívül két-három zárt klubülést tartunk. 

Elnökeink:

  1. 1971-1983 Dienes Béla az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. vezérigazgatója
  2. 1983-1991 Székács Imre a TESCO vezérigazgatója (1969-ben ő nyitotta meg a tokiói Kereskedelmi Kirendeltséget)
  3. 1991-2003 Rekettye Gábor a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője (tokiói Kereskedelmi Kirendeltség kereskedelmi tanácsosa 1984-1989)
  4. 2003- Kiss Sándor EcoAction Kft. ügyvezető igazgatója (tokiói Kereskedelmi Kirendeltség: 1982-1987 kereskedelmi titkár, 1992-1998 kereskedelmi tanácsos)

Belépés és tagsági díj

Köszönjük, hogy érdeklődik klubunk munkája iránt. Mielőtt tovább lépne kérjük olvassa el klubunk ismertetőjét! Belépése előtt szokásainkhoz híven egy személyes találkozón szeretnénk Önnel megismerkedni. Időpont egyeztetéshez küldjön egy E-mailt az info kukac mjgk.com címre. 

A klubtagsági díj egységesen évi 90.000,- azaz kilencvenezer Forint. A tagsági díjat egy összegben kell megfizetni. Ha év közben lép be, akkor is a teljes tagdíjat kell megfizetni.

A belépési nyilatkozat innen tölthető le.

Tagsági tájékoztató

A Magyar-Japán Gazdasági Klub tagdíjakból tartja fent működését, állami támogatást 1994 óta nem kap.

 

Letöltések

Klub

Belépési nyilatkozat

MJGK ismertető: Információ, Alapszabály, Szervezeti és Működési Szabályzat, Belépési nyilatkozat

Éves jelentések: 2012, 2013, 2014

Életrajz

Kiss Sándor elnök

Versenyek

2009-es Középiskolai Verseny

Erzsébet híd képes története 2009 

Elizabeth Bridge Photographic History 2009 (English)

 

Alkategóriák

  • A Klub tagsága

    Tagok lehetnek: alapító tagok, rendes tagok és tiszteletbeli tagok.